Koduõppe sügispäev 2016 toimus 15. oktoobril Järvamaal Koordi külas Hobukooli pargis.

Kohal oli kümme peret, sh nii koduõppes kogenuid, äsja alustanuid kui tuleviku tarbeks valmistujaid. Seminarimajas oli hea olla ja jutt jooksis hoogsalt. Vanemate vestlusringi ajal uudistasid lapsed pargi peremehe Sveni juhendamisel hobuseid, ponisid, jäneseid, tuvisid ja metsa. Päeva alustuseks tutvustas Sven toas rakettahju toimimist. Loodusehituse huvilistel oli palju vaadata.


Seekord oli kogu vestlusring vabas vormis. Varasematel kohtumistel oleme leidnud, et ikka jäi tutvumisringis kerkinud küsimuste arutamiseks liiga vähe aega. Kinnitust sai oletus, et ka ilma igasuguse paikapandud teemadevalikuta jätkub juttu kauemaks kui plaan ette näeb.


Pikemalt peatusime järgmistel küsimustel:


*Kui kooliga suhtlemisel on probleemid või kui kool nõuab liiga palju klassiga ühte sammu käimist või ei ole valmis lubama lapse valmisolekust hoolimata õppida asju, mida on ette nähtud õppida vanemas klassis, kuhu siis last kirja panna? Vastus: kõige koduõppesõbralikum kool on Rakvere Vanalinna Kool. Seal on üle Eesti kõige rohkem koduõppelapsi kirjas. Neil on eraldi koduõppe koordinaator, kes tegeleb kõigi klasside koduõppelastega ja kel on ka omal lapsed koduõppel olnud. Distantsõpet pakutakse Vormsi koolis. Koduõppesõbralikud on ka Gaia kool ja Leiutajate Külakool Sännas. Head koostööd on pered leidnud erinevates kohalikes koolides. Kui ei taha oma kohaliku kooli valmisolekut koduõppeks testima hakata, siis ülalnimetatud on kindel valik. Maailmaparandamise soone omamise korral tasub alati ka kohalikku kooli harida ja lihtsalt huvi tundmisega võib leida sõbraliku kooli palju lähemalt. Sageli on õpetajate hirmud seotud sellega, et nad ei ole ise ühtegi vanema soovil koduõppel olevat last ega oma lapse ise õpetamisest huvitatud olevat vanemat näinud ja ei kujuta ette, et kodus lapse õpetamine on tegelikult palju lihtsam kui tal koolis terve klassi õpetamine.


*Mida teha lastega, kes tahavad liiga palju arvuti taga või nutiseadmetes aega veeta? Üldine seisukoht oli, et väikesed lapsed ei peaks üldse nutiseadmeid kasutama. Suurtele tuleks õpetada arvuti kui õppe- ja töövahendi kasutamist ja seda peaks nad nägema ka vanemate eeskujust. Leiti, et vanem on see, kes loob kodus kasvukeskkonna ja kehtestab reeglid (ka vabaõppe puhul). Kui laps veedab liiga palju aega arvuti taga, tuleks vanemal pakkuda talle piisavalt huvitavaid muid tegevusi, mis ta tähelepanu haaravad. Üks vanem tõi välja, et käbiga peaks laps tutvuma enne arvutit, sest arvuti õpib ta väga kiiresti selgeks, kuid virtuaalmaailmas kasvanud teismelist enam käbi juurde ei too. Juhiti ka tähelepanu, et kuulsad arvutiinimesed või väga noorelt arvutifirmasid loonud ei kasvanud mudilasest peale arvuti taga. Esmalt loodus- ja inimmaailma tundma õppimine aitab ka virtuaalmaailmas paremini hakkama saada.


Kohaga saab tutvuda: http://www.equilibre.ee/wordpress/


Järgmiseks on Koduõppe talvepäev 8. jaanuaril (pühapäev) Rakvere Vanalinna Koolis. Kohtumiseni!