Koduõppe suvepäevade kokkuvõte 2010

31. juuli kuni 1. august toimusid juba viiendat korda koduõppe suvepäevad.
Kokku osales päevadel erinevatel hetkedel 38 täiskasvanut (sh 5 esinejat) ja 39 last.

Olime Viljandi Vaba Waldorfkooli õuel ja hoones, kus meil oli väga tore. Rohkem kui üks inimene leidis seal olles, et võiks Viljandisse kolida. Üks tüdruk ütles, et siin on eriline õhk. Õuelt avanes vaade metsale, järvele, heinamaadele teisel pool järve. Kahe päeva jooksul ei tekkinud vähemalt minul kordagi arusaamist, et oleme keset Viljandi linna – tunne oli nagu maal. Vaid kõrvalaias oli esimesel õhtul pidu, mis lisas veelgi maa tunnet.

Toit oli väga maitsev ja külluslik nii kohapealsel lõunal kui osalejate omaloodud ja õhtuks kaasa toodud hõrgutiste näol. Kinnitust leidis tõdemus, et toit soodustab vestlusgruppide tekkimist ja jutu jooksmist.

Ööbisime nii telkides kui koolimajas. Telkides soodustasid head und koolist laenatud madratsid ja klassiruumis oli hea enne magama jäämist veel juttu ajada.

Esimesel päeval kuulasime kahte loengut:
Ülo Vooglaid rääkis lapse arenguks soodsa keskkonna loomisest. Konspekti saab lugeda siit
Tiiu Urva rääkis lapse arengu perioodidest ja faasidest elukaares ning arengu toetamise võimalustest koduõppes. Konspekti saab lugeda siit

Õhtul vestlesime koduõppe kogemustest ja arutasime korralduslikke küsimusi.
Soovijad käisid ujumas ja laste päev möödus kooli mänguväljakul.

Pühapäeval pärast hommikusööki, mille kõrvale jätkus veel osa õhtusest kookide küllusest, toimusid kolm praktilist töötuba.
Kõigepealt juhendas Tuuli Jukk muusikalisi mänge, kus sai nii laulda, tantsida kui mängida. Tema peamine sõnum oli, et kõigil inimestel on muusikalised eeldused olemas, kuigi erineval määral ja nende kasutamine sõltub kasvukeskkonnast. Tähtis on ilma hirmuta esinemise kogemus, mida saab pakkuda ka kodus.
Kuna Alvar Soesoo kahjuks ei saanud tulla rääkima kõrgkoolide ootustest sisseastujatele, tõstsime ülejäänud kaks alul paralleelselt kavandatud töötuba eraldi ja kõik soovijad said mõlemas osaleda.
Annika Mändmaa juhendas laste ja vanemate pärimusringi.
Lehte Tuuling rääkis õuesõppest. Alustuse teoreetilise osa konspekti saab lugeda siit
Praktilises osas õppisime tundma erinevate väikeloomade elu ning iga grupp pidi kohapeal leiduvast valmistama oma loomale pesa.
Lõpetuseks kujunes spontaanselt veel üks vestlusring ja saigi nädalavahetus läbi.

Vestlustest selgus, et tihedamini kohtumise soov on suur ja talvepäevad on ikka ka vaja korraldada. Tegeleme nüüd sellega:)

Suur aitäh kõigile, kes aitasid neil päevadel kujuneda sellisteks nagu nad kujunesid!